LandmarketVindekilde

Vindekilde er både navnet på et område og en kilde. Både kilden og området har haft stor betydning for Røsnæs´ historie.

Kilden

Vindekilde pipler op af jorden og er 7 grader varm hele året rundt. Herfra løber vandet igennem Vindekildeslugten ned i havet.

Ved kildens udløb i havet kan I se resterne af en sumpbæverfarm fra årene under og efter 2. verdenskrig. Resterne ses som to rækker betonrør gravet ind i skrænten.

Kongens forbandelse

Et sagn fortæller, at Valdemar Sejr i 1231 holdt en lystig jagt i den daværende skov på Røsnæs. Jagten fik dog en brat afslutning, da kongens søn Valdemar den Unge blev ramt af en vildfaren pil, som gik gennem hans hjerte. Kongen forbandede derefter Røsnæs og sagde, at intet træ længere skulle kaste sin skygge på den jord, hvor hans søn var blevet dræbt. Skoven blev brændt fuldstændig ned, og på grund af forbandelsen kom den ikke tilbage, end ikke en torn af den kunne man siden spore, lød sagnet.

Faktum er i al fald at alle skovene på Røsnæs er unge, højst 100 år. Dog findes der en gammel troldebøg ca. 75 m. nordøst for Vindekilde. Træet er muligvis Røsnæs’ ældste træ, og sagnet fortæller, at det var det eneste træ der overlevede kongens forbandelse.

 

Lyt til fortællingen om Vindekilde:

 

Koordinater

Lat/Long:
55.734963
10.890049

DMS:
55° 44′ 5.8668” N
10° 53′ 24.1764” E

Opførelse

Landmarket er opført i 2016.

Andre landmarks

Kik-ud

Vågehøj