Rid med guidePå Røsnæs


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolort labore et dolore t labore et dolore e magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea.

Skabt af istiden

Røsnæs-halvøen er en vold af ler, sand, grus og sten, som blev skubbet op under istiden for 17- 18.000 år siden. Dengang skød en gletsjer fra Østersøen op gennem Storebælt, og skubbede store flager af frossen jord foran sig. Da isen senere smeltede, efterlod den en serie af bueformede randmoræner helt fra Sjælland til Fyn. Røsnæs er den østlige del af en sådan randmoræne, der fortsætter undersøisk til nordspidsen af Fyn. Særligt sydkysterne står stejlt, flere steder med skrænter der er 20-30 m. høje. Kystskrænterne er bemærkelsesværdigt dynamiske. Nogle steder brydes skrænterne ned af havet, og andre steder skrider kysten ud på grund af det plastiske ler, som bliver flydende, når det bliver vådt.

Parallelle kyster

Røsnæs, som er Sjællands vestligste punkt, har en enestående beliggenhed og en usædvanlig, varieret natur præget af et åbent og stærkt kuperet landskab. Overalt kan I finde imponerende udsigtspunkter. I kan bl.a. se over havet til Sjællands odde, Sejerø og Samsø, og på klare dage er der endda udsigt til både Jylland og Fyn, samt til Storebælt med broen i baggrunden.

Det helt unikke ved Røsnæs er halvøens to parallelle kyster, som flere steder kan opleves samtidigt. Deres udtryk forandrer sig i takt med dagen og solens gang over himlen. De to kyster ser meget forskellige ud – Sydkysten har stejle skrænter og Nordkysten er mere flad. Fælles for begge kyster er, at de er fyldt med forskellige, spændende stentyper, der vidner om isens vandring over Skandinavien.

Masser af sol

Der er gode muligheder for at I kan udforske Røsnæs tørskoet med solen skinnende højt på himlen. Klimaet på Røsnæs hører nemlig til det tørreste og mest solrige i Danmark. Røsnæs har ca. 100 solskinstimer mere end gennemsnittet for resten af landet og ca. 140 mm mindre nedbør. Dette særlige klima, har stor betydning for Røsnæs´ plante- og dyreliv. Særligt på Sydkysten finder I planter, blomster og dyr, vi ellers kun ser under sydligere himmelstrøg.